Even voorstellen

Beste bezoeker,

Mijn naam is Leo Smink. Sinds jaar en dag ben ik reisleider in vooral Italië. In deze functie kom ik in aanraking met vele aspecten van de Italiaanse cultuur. Natuurlijk gaat mijn interesse uit naar datgene wat de Romeinen ons nagelaten hebben of wat voor schoonheid de Renaissance ons gebracht heeft. Een wandeling door bijvoorbeeld Rome of Florence laat ons dat zien.

Maar tijdens mijn reizen kom ik ook in aanraking met de rijke eetcultuur van het land. Met mijn gasten bezoek ik regelmatig de oude olijfoliemolen La Macina in ChiancianoTerme, gelegen in het hart van de glooiende Toscaanse heuvels. Hier wordt olijfolie extra vergine gemaakt volgens het antieke procedé van de koude persing. Na het zien van een filmpje over het productieproces lopen we door het fabriekje en hebben vervolgens de gelegenheid om onder het genot van een glaasje Nobile di Montepulciano hun heerlijke olijfolie op een bruschetta (geroosterd Toscaans brood ingewreven met knoflook en een snufje zout) te proeven. De reacties van de gasten over de kwaliteit van de olijfolie zijn zeer positief en enthousiast.

De kwaliteit van de olie, de ‘eerlijke’ manier van produceren en de kleinschaligheid van het bedrijf hebben mij op het idee gebracht deze olie in Nederland te importeren. Ik wil u laten meegenieten van de olijfolie, die niet alleen geschikt is voor een bruschetta, maar ook voor een heerlijke salade en voor bakken of wokken. Via deze site kunt u de olijfolie, die te koop is in handige blikken of flessen van een kwart, halve of hele liter, bestellen.

Het assortiment van Oleo is uitgebreid met ten eerste echte balsamico uit de omgeving van Modena van het huis Il Borgo del Balsamico: van eenvoudige balsamico voor dagelijks gebruik (de Tinello-geel)  tot prijzige minimaal 20 jaar op eiken houten vaten gerijpte Balsamico Tradizionale D.O.P. Zie op de desbetreffende pagina voor uitgebreide beschrijving! Tevens kunt in de webshop terecht voor dè pasta uit Italië - pasta di Gragnano, een plaatsje dat in de buurt van Napels ligt. Natuurlijk mag ook de Italiaanse wijn niet ontbreken: een rode en witte wijn uit Calabrië. Of een biologische rode wijn uit Toscane. Bij de wijnen hoort uiteraard de vinsanto, de zogenaamde heilige wijn, een zoete dessertwijn waar onlosmakelijk de Cantucci bij geserveerd wordt. Cantucci zijn harde koekjes met amandelen die je in de vinsanto dient te dopen.

In 2012 is er een boek van de hand van ondergetekende verschenen over Rome! Het betreft een foto/reis/cultuurboek waarbij tekeningen van 23 bekende en minder bekende Romeinse monumenten als het Forum, het Colosseum, het Pantheon en de Trevi fontein (van de beroemde 18de eeuwse etser Piranesi) vergeleken worden met foto’s van dezelfde monumenten in deze tijd. De prijs bedraagt €19,50 (21,25 inclusief verzendkosten). Een beschrijving is te vinden onder boeken.

Tot slot: Oleo heeft in samenwerking met de Jong Intra vakanties een mooie cultuur en natuur reis samengesteld in Toscane en Umbrië waarbij naast bezoek aan plaatsen als Florence, Orvieto, Assisi en Perugia ook een paar wandelingen door de natuur in het programma zijn opgenomen. De reis heet ‘Cultuur en Natuur in Toscane en Umbrië’. Ook kan ik twee reizen aanbevelen waarbij ik de afgelopen jaren als reisleider heb opgetreden: ‘Toscane te kust en te keur’ en ‘Van Lagune naar Vesuvius’. Kijk op de betreffende pagina’s voor meer informatie.